Nya frukostskålar

I måndags kom jag äntligen ihåg att gå in på Indiska efter att jag sett fina skålar på Instagram därifrån. Det var väldigt länge sedan men jag hade tur och det fanns åtminstone 6 st kvar. 
Gråblå gammaldags frukostskålar som gör sig utmärkt i vårt "nya" kök på Smögen. 

Skulle någon råka få se fler i någon annan butik än på Torp så får ni gärna tjoa. Det har även funnits espressokoppar i samma stil men de var helt slut. Skulle tydligen finnas 4 st i Trollhättan, men där är man ju aldrig tyvärr. Håller tummarna att lagren fylls på igen. 

Nyårsgran

I förmiddags bokade Henrik tennishallen här på Smögen så vi och massa kompisar lekte och "spelade" tennis i en timma. 
Lek och tennis i tennishallen. 

På kvällen kom familjen Lundin på besök. Vi åt middag och barnen lekte för fullt som vanligt. 
Ulrika, barnen och jag fixade även ny skepnad för julgranen. 
Före: julig julgran
efter: gnistrande nyårsgran. 

Check på listan

Imorse åkte Oscar och jag iväg för att fixa massa grejer. Vi åkte hem till Getskär och hämtade lite saker. Sedan fortsatte vi till Uddevalla. Där bockade vi av tapetinköp och återlämning av överblivet badrumskakel. Fortsatte sedan till Torp där vi åt lunch på Ikea och köpte lite grejer. Körde över motorvägen lämnade tillbaka överblivet kökskakel på Bauhaus, återlämnade en router och köpte lite annat fix. 
Oscar fastnade framför IFK-AIK på TV-spel på Elgiganten. 

På vägen hem somnade Oscar i bilen så det var hopplöst att få honom i säng ikväll. Vi lade nya 125-bitars pusslet. 

Oscar och hans julklappspussel. 


27 dec 2015

...Kom det äntligen lite snö. Vi vaknade till en vit men blöt värld. Henrik och killarna var ute och byggde en snökrokodil medan jag hängde gardiner i det stora köksfönstret. 
Gardiner på plats. 

I övrigt har vi haft en lugn dag med fikabesök av några vänner. Jag har knappt varit utanför dörren men inte fått gjort så mycket här inne heller. 

Imorgon ska Oscar och jag ta en liten biltur hem till Getskär. Vi ska hämta lite grejer och sedan köpa tapet (förhoppningsvis) i Uddevalla. 

Med fullt minne på telefonen har det bara blivit ett kort taget idag och det var med storkameran på snökrokodilen. Får återkomma med bild på den. 

Julafton 2015

Julafton, så efterlängtad och så snabbt förbi. Första julen i gula huset och vi hade en jättebra dag. Mamma och pappa kom på förmiddagen och vi åt lutfisklunch hos gammor Gärd i Kungshamn innan vi åkte tillbaka till huset och kollade på Kalle. Sedan kom Ulla, Dick, Philip, Katarina och Svante. Vi fick besök av en fantastiskt bra tomte (Tack Daniel!) och sedan åt vi julbord som vi "knytit" ihop.
 
Vi har lite dåligt med nät här i huset så jag märker att bilduppladdningen inte går så bra. Jag tog nästan bara bilder med stora kameran så de är ju rätt stora. Men här kommer ett par stycken så länge.
 
Julfin Mamma!
Svante passade tomtens lykta och tyckte han var toppen!
Adam tyckte också mycket om den snälla tomten. Det gjorde Oscar också men lyckas inte ladda upp någon bild på honom tyvärr.
Vi fick äntligen användning för den fantastiska mässingljusstake som vi ärvt med huset. Nyputsad och fin dagen till ära. Ljusstaken gjorde sig dessutom jättefint med de vackra Liljaljusstakarna.
 
 
 

Bakar bollar

Fick för mig att jag skulle fixa lite julgodis inför julhelgen och hittills har jag bara gjort olika typer av bollar. Inte för att de är klara men det blir de förhoppningsvis imorgon. 
Jag har gjort Mozartkulor. 
Nougat som täcks med mandelmassa och sedan doppas i choklad. 

Jag har även förberett Bountybollar och pepparkakspraliner (de har jag bloggat om här: http://roderhult.blogg.se/2014/november/pepparkakspraliner.html). 
Bollarna ligger nu i frysen och väntar på chokladdoppet. 

Skulle egentligen packat ikväll men tiden har inte räckt till så jag säger Godnatt och får ta nya tag imorgon. 

Imorgon kommer förresten pappa hem från sitt Atlantäventyr. Precis nu sitter han på planet från St Martin, vilken var slutdestinationen på båtresan som han påbörjade i Las Palmas i början av december. Allt gick tack o lov bra och vi ser fram emot att träffa honom på julafton. 

Dop och julgran

Igår var vi på dop till lille Carl Mauritz Nils på Smögen. Vi var i en stor sjöbod som var fantastiskt fin och det bjöds på glögg, gulaschsoppa och tårta. Jättetrevligt och jättegott! Tack Anna, Mattias, Alice, Bettan, Lennart, Solvig, Bengt och huvudpersonen Carl för att vi fick komma och för allt gott ni bjöd på. 
Sjöboden i vintermörkret. 
Mörkt och disigt i Smögens hamn.

Innan vi begav oss till dopet spenderade Henrik och jag ett par timmar med att byggdammsanera gula huset. Där låg ett gråvitt täcke överallt så vi fick börja med att sopa golven innan vi våttorkade. Dammsugare mår ju inte så bra av slipdamm så vi försökte minimera dammsugningen till mattorna. 

Efter dopet hade vi lovat Oscar att klä granen. Vi åkte ner, Henrik sågade av foten, vi satte den i julgransfoten och allt var frid och fröjd. Sen tog det stopp. Jag packade upp nya ljusslingan, testade den och skulle börja sätta i ljusen. Då slocknade en lampa. Bytte den med medföljande reservlampa. Det funkade... i någon sekund. Sen slocknade alla lampor. Och tändes aldrig mer trots flertalet försök att skriva i och ur lampor. Men men, jag hade ju köpt en slinga till så det får gå. 

Under tiden jag fipplade med lamporna vattnade Oscar granen. Han fyllde fullt men redan efter ett par minuter hade nivån sjunkit någon cm. Fick då se att det var blött på golvet och småskällde lite på Oscar för att han spillt. Insåg strax efter att det var hål i den nya julgransfoten!!! Gaaaah!!!
Fort som attan fick vi torkat upp på golvet. Det var dyblött och fukt hade redan börjat tränga ner i fiskbensparketten. Så, det blev ingen gran igår. 

Idag gick det desto bättre med lånad julgransfot och Oscar och jag fick klätt granen. (Men jag glömde ta en bild) 

Jag har även hängt upp gardin i fönstret över diskbänken, vi har satt på högskåpsdörren och Henrik har spikat upp den störiga elsladden som hängt lös sedan tapetseringen. 
Hissgardiner på plats. 
En vit jul i köket. 
Oscar har ställt upp en tomteparad av gamla ljus och glöggmuggar. Givetvis helt symmetrisk. 

Måste bara avsluta med en bild från Torp. Stora maffiga juldekorationer som gav en sån där amerikansk julkänsla när man åkte rulltrappan. Det var jättefint! Holly igen

Idag var det fight i rabatter mellan Kappahl och Lindex. Först kom sms med 40% på valfri vara hos Kappahl. Den kom 50% på valfritt damplagg på Lindex. Var ju vara tvungen att göra en snabbkik på nätet och hittade då en blus på Lindex. Holly & Whyte såklart. 
Provrumsselfie. Rosetten sitter lite högt men det är ju lätt åtgärdat :-)

På vägen upp till Smögen ikväll stannade killarna och jag till på Bauhaus och köpte julgran, julgransfot och två tomtar. Så utöver ett dop har vi städ och julstök på schemat imorgon. Julbord

Igår hade vi konferens och julbord med jobbet på Stenungsbaden. Det var en jättetrevlig eftermiddag och kväll. Vi fick än en gång lyssna till föreläsaren Vilhelm Hast som är väldigt duktig och väcker lite nya tankar hos oss som lyssnar. 

Mycket handlade om "Paus". Att ta den där pausen och tänka innan vi säger något. När vi är i låst/negativ sinnesstämning så tappar vi lätt den där pausen. Vi ser bara vad andra gör och säger och reflekterar inte över vårt egna beteende. Detta påverkar vår upplevelse av situationen. 
Det som kan få oss att ändra oss, är helt enkelt att tänka på att vi är "låsta". Så fort vi inser det börjar vi låsas upp och kan få ett mer öppet förhållningssätt, vi kan "bita oss i läppen", lyssna färdigt. Stunder när vi mår bra, är "positiva", är allt givetvis mycket lättare och vi kan reflektera över vårt eget beteende och hitta "pausen". Då får vi också en annan upplevelse av det som händer. 

Sen var det dags för julbord. Julbordsmaten är ju inte riktigt min grej men visst, det är väl trevligt. 
Julmat i massor. 


Lucia

Igår var det ju Lucia och vi sov tillsammans med kusinerna i Grundsund. 
Kunde inte motstå att knäppa en bild på de fyra små sötnosarna som sov så gott tillsammans. 

Innan godingarna somnade hade vi besökt julmarknaden. 

Vi klappade fåren...
...och fick godisregn av tomten på taket. 

På luciamorgonen överraskade barnen ( 3 av 4) mormor/farmor med ett luciatåg. 
Olivia, William och Oscar. 

Pepparkaksgubben, tomten och stjärngumman i lite stora kläder. 
Fotostund med tomten. 

Sedan åkte vi till gammelmorfar Olle i Fiskebäckskil. Där var anhörigdag med lussefika så det passade bra att låta barnen ha sina lussekläder, vilket de gamla uppskattade såklart. 


Adam ville som vanligt inte vara med på bild, men roligt att han ville ha sin tomtedräkt iaf. 

Julgran och älgtröja

Henrik hämtade barnen på förskolan idag så jag kunde jobba lite längre samt åka till Kullens och köpa julgran. 
Det var lite svårt helt själv eftersom jag gillar att kolla in dem på avstånd. Men första granen jag kollade in var också den det blev. Stor, men fin. 
Oscar hjälper till att avtäcka den. Spännande!
Snart redo för pynt. 

Oscar hjälpt mig hänga i kulorna och gjorde det riktigt bra. Han har lärt sig att man sprider ut dem och att mamma är chef. Hörde Henrik säga att killarna skulle få klä granen på Smögen. Hmm, vi får se hur det blir med det. :-)

Nybadad Oscar i morgonrock hjälper till. 

Jag är väldigt nöjd med granen. Som vanligt är den sååå mycket finare i verkligheten än på mobilbilden. Här ser den mest ojämt plottrig ut tyvärr. 

I år kommer den inte få byta skepnad efter jul. Eftersom nya året kommer firas på Smögen så blir det den granen som får bli nyårsgran i mellandagarna. 

På översta bilden kan man skymta Oscars nya älgtröja. 
Henrik har varit och köpt dem varsin älgtröja från Hampton Republic/Kappahl. 

Oscar tyckte den var så fin när jag visade den på nätet. Jägarna pappa och farfar tyckte givetvis att de skulle ha en sån tröja. Så nu är de jul- och vinterfina. 

Imorgon bitti är det upp tidigt. Dags för Luciatåg! 

Pepparkakshus

Igår satte jag ihop två stycken pepparkakshus som killarna fick dekorera. 
Fullt fokus. 

Fokuset var dock lite olika. Adam ville ha hjälp med att dutta ut kristyr så han snabbt kunde sätta ut alla godisar på taket. Oscar däremot, tog det lugnt och fint. Varannan grön och varannan brun och likadant på båda sidor. 
Nytt fönster

Idag har äntligen det nya fönstret kommit till badrummet på Smögen. Leveranstiden på 3-5 vardagar var i själva verket 8 vardagar (som hamnade över två helger) så det blev fullt ös på snickarn så fort de dök upp idag. 
Ulla har skickat bild. 

Fönstret är 80x80cm medan det gamla var 70x70cm . Anledningen till att vi köpte ett större var så enkelt som ledtiden, 10 dagar mot 6-8 veckor. 

Jag skulle tro att det är taket som är kvar för snickarn nu. Sedan ska golvvärmen läggas och golvet flytspacklas innan tätskickt, kakel och klinker kommer på plats. 

2 advent

Så var andra söndagen i advent här och blåsten fortsätter härja. Ingen vinter- eller julkänsla så långt ögat når. Tur att man kan vara inne och mysa istället. 
Idag har vi fortsatt greja i köket i gula huset. Jag har fogat de sista kakelbitarna, silikonat mellan kakel och bänkskiva. Vi har slipat lite av det som spacklades igår och påbörjat målningen. 
Förebild: Under fläkten har vi satt en sk kakellist. 
Här är kakellisten på plats. Väggen till vänster om spisen är grundmålad en gång efter slipningen. 
Diskbänksbelysningen lyser så fint.
Den sista högskåpsdörren saknas fortfarande men vi hoppas kunna hämta den på fredag. 

Som synes ovan har vi idag (äntligen) ställt det nya bordet på plats. Nu är vi klara med det mesta vad gäller stora verktyg, så vi vågade byta ut det. Har visserligen varit skönt att ha ett bord som man inte behöver vara rätt om, men det kändes jättebra idag när det ljusa fina bordet kom på plats. 

Köket känns så ljust och fint nu. 

Det som återstår i köket är målning av två skåpsidor, lampa över diskbänken, flytt av lampa över köksbordet, gardinstänger och gardiner (inköpta). 
Sen återstår givetvis en stor grej och det är byte av golvet. Det kommer dock få vänta då vi har andra stora saker som får gå före. 
Godnatt denna andra advent. 

Blåsig fixarlördag

Vilken grå och blåsig dag vi haft idag. 
Innan vi svängde in till gula huset imorse (sover hos svärföräldrarna) såg vi en plasteka som högvattnet höll på att dränka. Den låg alltså på land men nu är vattennivån så hög så när vi kollade ut ett par timmar senare hade den glidit ut och bara fören stack upp vid bryggkanten. Dick kom precis då, liksom en förbipasserande gubbe så Oscar och jag fick hjälp att dra in båten gå grundare vatten. 
Dick hämtade båtshake och fick tag på kättingen i fören. Sen hämtade han en lång tamp så vi kunde dra tillbaka båten upp på land. 
Längre än så här fick vi inte upp båten men nu är den surrad där iaf. 

I gula huset har vi idag satt sista kakelraden och kantlist, fogat på några ställen, rivit loss gammal färg, spacklat, målat och monterat bänkbelysningen. 
Fick hjälp att få bort den målade tapeten. 
Det tar sin tid. Här syns tydligt den söta gröna färgen skåpen haft en gång i tiden. 
Diskbänksbelysning på plats. Imorgon ska jag lägga silikonranden längs bänkskivan/kaklet. 

Vi tog även en paus och åkte till Nordens Arks julmarknad. 
Hälsade som vanligt på hos de majestätiska amurtigrarna. 
Mina älsklingar!

Imorgon hoppas jag få till lite piff i köket utöver slipning, målning och fogning. 

Holly-shopping

Idag har min Holly & Whyte-garderob utökats med ytterligare ett plagg. Det blev en "vanlig" sweatshirt men med lite guldpiff. 

Är ju lite inne på myskläder nu. Är det vädret tro? 

Jag kommer antagligen slå till även på de matchande mysbyxorna men måste nog testa först. Sprang nämligen på dessa kläder på väg ut från Lindex när jag varit inne och letat efter en kjol. 
Henrik fick köpa tröjan för mig i Gbg eftersom jag inte orkade gå in och ställa mig i kön. 

Förrförra helgen när vi var i Göteborg med grannarna köpte jag denna blå klänning som jag redan använt två ggr. 
Förra veckan blev det även den vintriga koftan. Båda från Holly & Whyte/ Lindex. 
"Hösäcksmodell". 

Kjolen jag var på jakt efter idag har egentligen mamma redan köpt så det var mer för att prova storlek och ev kunna ta del av dagens rabatt som jag försökte få tag på den. Den fanns bara i medium så förhoppningsvis blir den mamma köpt bra iaf. 


Här syns både kjol och kofta. 

Nu är vi på Smögen och imorgon drar helgens renoveringsarbete igång. 
Vi ska kakla helt klart i köket. Fattas ju tre plattor pga att jag gjorde avslutningslisten för kort men nu är ny inköpt och jag kan färdigställa. 
Sen ska skåpsidorna målas, lite sprickor ska spacklas (uppkom vid diskbänksbytet, alltså inget större) och till slut kan vi foga på söndag. 

Däremellan blir det förhoppningsvis lite julstäd, kolla in badrumsbygget, kakletsom kommit mm mm. 

Kram och Godnatt från mig

Pärlor

Ikväll har jag fixat en av alla de oändligt många ordningsprojekt som skulle behöva fixas här hemma. Jag pärlade helt enkelt lite bokstäver och limmade på en större låda för förvaring av pärlor och tillbehör. 
Pärlboxen klar. 

Det var ungefär detta energin räckte till idag. 

Har även konstaterat att årets julkalender känns väldigt ospännande. Tyvärr. 

RSS 2.0