Gott Nytt År

Så var 2016 här och årets sista dag firade vi med familjerna Gunnarsson och Malmqvist i gula huset på Smögen. 
Det blev en trevlig kväll med dramatik och eftertanke. 

Medan varmrätten förbereddes gick nämligen brandlarmet i källaren och på väg ner tog vi för givet att det var öppna spisen som rykt in. Istället möttes vi av en bolmande rök från köket där något barn dragit igång spisen på full värme på alla plattor. På spisen brann bl.a. en mjuk kylväska och några små pappkartonger. 

Det märkliga och fantastiska var att jag tidigare på dagen noterat att brandfilten låg i översta lådan i vardagsrummet (nej, den ska inte ligga där men vi har helt enkelt inte fått upp den på väggen än) så den gick snabbt att hämta och lägga på branden. 
Samma dag hade vi även bytt batteri i brandvarnaren i källaren. Brandvarnaren pep att batteriet var dåligt och lyckligtvis hade vi 9V-batteri hemma. Hade vi inte haft det hade vi med största sannolikhet tagit ur det gamla och köpt ett nytt nästa gång vi handlar. OM det hänt, är det inte säkert vi haft gula huset kvar idag. 

Vi hade källardörren och ytterdörren öppen nästan hela kvällen så vi fick vädrat ur det mesta av röken. 

Som ni förstår flyttade det in nya känslor i kroppen resten av kvällen. Tacksamhet för att allt gick bra, att brandvarnaren fungerade, att vi hade en brandfilt, att Mattias var snabb med att stänga av spisen och släcka branden med filten. Men givetvis fylldes vi även av rädsla och tankar av vad som kunde hänt om inte brandvarnaren fungerat. Vi funderade alla på hur vi kan förbättra brandsäkerheten i våra hus och lägenheter. Jag köpte t.ex en brandstege för ett par månader sedan men har än så länge ingen brandsläckare här på Smögen. Det har vi inom kort. Liksom nya brandfiltar. 
Vi kommer även sluta lägga saker på spisen, trots att vi inte använder köket i källaren. 

Så mitt tips för årets första dag: tänk över brandsäkerheten i era hem! 
Vackra nyårsblommor! Tack Gunnarsson och Malmqvist. 

Gott Nytt År! 
Nyårsfyrverkerierna i Kungshamn. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0