Dimma

Vilken dimma vi haft idag men samtidigt så skönt väder. Ingen vind och inte direkt kallt. Henrik och jag tog en skön promenad ner igenom Grundsund med killarna i varsin vagn. Oscar åker inte direkt vagn längre men mormors vagn är tydligen toppen så den fick det bli. Trots det ok vädret mötte vi inte en enda person på promenaden. Det händer inte ofta. 



Det vi kunde konstatera i övrigt var att ytterligare två hus fallit i badgästefärg: vitt med vita fönsterkarmar. Nere på Skogen finns snart inte ett enda hus med färg kvar. Hemskt att se! Det är lika spöklikt som samhället håller på att bli, tyvärr. 
Helvita hus är ofta jättesnyggt, om det är rätt hus, men de gamla skärgårdshusen i Grundsund är definitivt inte den typen. Men men, inget att göra åt färgblinda badgäster. Jag bor inte ens där längre så min åsikt spelar ju mindre roll och får stanna med detta lilla blogginlägg. 

Idag har vi ätit korven vi gjorde igår till middag. Vi åt den med potatismos och senap som är min favorit. Mammas är egentligen med vit sås och potatis. 
Det var riktigt gott och Adam mumsade med god aptit medan Oscar spottade ut smakbiten. 

Husmanskost de luxe!


Första skridskoåkningen och morfars korv

Jag fick napp igår på Facebook när jag frågade efter någon is på Skaftö så idag åkte vi till Fiskebäckskil så Oscar fick prova åka skridskor för första gången. Givetvis var han "Bambi på hal is" till en början men ganska snart behövde vi inte hålla i honom utan han åkte (sprang) en bit, vurpade, skrattade och började om. Efter en timma var det dags att åka hem för lunch men Oscar ville inte sluta. Så med en gråtande Oscar åkte vi hem och efter lunch åkte han tillbaka med pappa och mormor. 



Adam var också med på isen men var inte så nöjd med att inte få åka skridskor. Vi hade turen och träffade en familj på isen vars pojkar vuxit ur skridskor i Adams storlek så de åkte vi och köpte på eftermiddagen. Tyvärr kommer han nog inte hinna prova på att åka eftersom det är töväder men nu har vi iaf skridskor nästa gång kylan slår till. 

Idag har vi gjort något annat stort. Vi har gjort morfars korv, Grens fläskkorv, världsberömd i hela Grundsund :-)
Jag önskade mig ett korvhorn till min Kitchen Aid i julklapp så idag har vi ÄNTLIGEN fått till korvtillverkningen. Det är pappa och jag som gjort den. Varför det blev pappa som hjälpte mig beror på att det är han som bäst vet hur man gör. Han var med morfar för massa år sedan och hjälpte honom några gånger. 
Receptet är och förblir hemligt men imorgon ska vi förhoppningsvis få njuta av "morfars korv" för första gången på många år. 

Pappa trär på en ny laddning med fjälster på korvhornet. 
Färdig korv. Lik morfars, åtminstone till utseendet. Imorgon ska vi smaka. 

Kramar Maria

Lugna dagar

Efter en härlig och intensiv julafton med tjocka släkten hemma hos oss, har vi haft två lugna dagar. Det är som att julstämningen infaller sig så fort julafton passerat. Eller så är det för att man faktiskt har tid att bara ta det lugnt, utan hets och spänd förväntan. 
Igår på juldagen var vi bara hemma och tog det lugnt hela dagen. Vi tog en promenad i solen ner till vattnet. 



Tyvärr blåste det så kallt där nere så vi stannade inte så länge, men det var skönt på läsidan vid sjöbodarna. 

Vi ägnade i stort sett hela eftermiddagen åt att sitta vid köksbordet och bygga lego med Oscar. 


Ett av de Legopaket han fick av tomten innehöll brandstation med barnbilar och helikopter. Detta byggdes ihop igår under full koncentration. 

När barnen gått och lagt sig såg vi filmen Chocolate och förvandlade vår röda julgran till en gnistrande nyårsgran. 
Före: julgran i rött och guld. 

Efter: nyårsgran i vitt, guld och silver. 

Idag har vi njutit av kalkonmiddag hos svärmor och svärfar på Smögen. 

Jag har även Rea-shoppat en kofta som stod på önskelistan till tomten men så snäll hade jag inte varit :-)


Beställde först från en hemsida men där hann den tydligen ta slut så fick leta vidare och till slut lyckades vi hitta den på www.milkandhoney.se. Tyvärr inte liks bra rea där men inget att göra något åt. 

God Fortsättning på julen!
Kram Maria

Julstök

Imorgon är den stora och efterlängtade dagen för små och stora barn. Tomten kommer...får vi hoppas. Snälla barn finns här till och från :-)
Granen står ju som jag redan visat välklädd och fin och har nu även fått en hel hög med julklappar till och från hela tjocka släkten. Tomten har nämligen så fullt på sin släde så han var tvungen att lämna av några innan.
 
 
Under veckan har jag bakat och grejat lite julgodis mm. Det blev bl.a. följande:
I helgen bjöd vi grannarna på lite glöggfika och jag testade då att göra Saffranskladdkaka med rårörda hallon.
 
Jag har även bakat svärmors mandelmusslor, mums!

Sen blev det lite vit ischoklad.
 
Och avslutningsvis skulle jag testa att göra fudge. Läste inte på så mycket om hur man gör utan kokade upp den till 120 grader, som jag såg någonstans. Det blev dock ingen fudge utan kola. Men så länge misstagen inte är värre än så, så kan jag leva med det. Kolan blev god iaf.
 
Nu börjar klockan närma sig julafton och det är dags att säga god natt.
Önskar er alla en riktigt God Jul!
 
Kramar Maria
 
 
 

 
 
 

Julgran

Utöver förberedelse för Luciafirandet har Oscar hela veckan längtat till lördag för då var det dags för julgransinköp. Hela familjen åkte till Kullens och promenerade runt bland granarna en stund innan vi hittade en favorit som fick flytta in. Denna gran kommer dessutom inte bara få äran att vara julgran utan även få vara nyårsgran. Planen är alltså att granen delvis kommer kläs om mellan jul och nyår. Under julen är den klädd i rött och guld för att sedan byta skepnad till guld, silver och vitt. Från juligt till sparkling helt enkelt. Tack Marie för tipset!
 
Inför nya skepnaden har några nya julgranskulor shoppats men även till den befintliga. Här är årets nyheter i julgranen:
Oscar fick en vovve i Hamburg
Adam fick en katt.
Två olika snöflingor och en vitguldig kula köptes också i Hamburg.
En guldklocka köpte jag på Kärrstegens Gård i Ljungskile.
 
 Årets julgran 2014.

Lucia

Idag är det Luciadagen och igår firades Lucia på dagis. Men nu i veckan började vi förbereda genom att baka lussekatter. Jag är ju inget fan av russin så jag hade helt glömt att köpa hem det, till Oscars stora besvikelse. Efter en del gnäll om det blev det en kompromiss där barnen fick trycka i M&M (Nonstop) i lussekatterna och jag köpte hem russin dagen efter, ekologiska såklart.
 
Adam visar mormor via Facetime hur fint de dekorerat lussekatterna och Oscar är nöjd med resultatet.
 
Igår var det äntligen dags för Luciatågen på dagis och det var såklart helt fantastiskt. Oscar, som fick ny tomtedräkt när jag var i Ullared, ändrade sig snart och skulle vara stjärngosse. Dessa kläder hade vi redan så det var väl fine men när lillebror och granntjejerna hade pepparkakskläder, blev pepparkaksdräkten högst på önskelistan. Så jaja, så fick det bli.
 
Lycklig kille i pepparkaksdräkt.
Oscar fick stötta upp vid lillebrors Luciatåg men blev själv kvar i tåget. Adam gick direkt till Henrik och mig när han hittat oss bland föräldrarna.
Oscar och Lova sjöng så fint tillsammans med alla sina dagiskompisar.
 

Lussekatter

Vid nattningen igår lovade Henrik Oscar att vi skulle baka lussekatter idag, så så fick det bli. Snabbt in på torget och köpte saffran och jäst och sedan hem och baka. Adam somnade i bilen mellan dagis och hemma så han snusade i soffan medan Oscar och jag bakade. 

Fina i matchande förkläden. Att mitt slutar vid naveln syns ju inte här :-)

Körde på Kungsörnens recept i år och de blev väldigt luftiga och fina. Kan helt klart rekommenderas. Testade det själv eftersom min arbetskamrat kört på det och blev nöjd. 

Recept:
50 gram jäst
200 gram smör
5 dl mjölk
1-2 pkt saffran 
1/2 tsk salt
2 dl socker eller vit sirap (tog 1,5 dl sirap och resten socker) 
Ca 900 gram mjöl. (hade halva mängden Manotoba cream, för det var det jag hade hemma) 

Två tredjedelar av skörden. Den sista tredjedelen är dekorerade med Nonstop (typ) eftersom Oscar inte blev nöjd när jag meddelade att vi inte hade några russin, vilket jag förövrigt inte gillar och självmant väljer bort. 

Nu är dock skörden ännu något mindre eftersom det åkte ner ett par i magen direkt. 

Godnatt från lussebaket. 

Dator och julkort

Idag har jag fått hämta ut två paket på Tempo. Alltid lika roligt att få hem paketen när man beställer på nätet. Det största paketet idag innehöll min nya dator. En helt vanlig laptop, inga konstigheter. Den gamla går knappt att få liv i längre och det är så tråkigt att inte kunna lägga över kamerabilder. Men nu så, nu blir här förhoppningsvis lite fler bilder än mobilbilder som det varit här senaste året. 

I väntan på "konfigurationen" eller vad det heter. 

Det andra jag hämtade ut på posten var årets julkort. De tänker jag inte visa än men kan varmt rekommendera optimalprint.se. Korten var fina, snabb leverans och kuvert med tejpremsa(!). Underbart att slippa slicka kuvert! De skickade dessutom med 10 kuvert extra. De har 50% på julkort och väggkalendrar tom lördag med koden JUL50. 

Förra årets julkort som jag sparar och skriver årets kort efter. Sen blir det ju alltid några till ändå. 

Blev värsta reklaminlägget men strunt samma. Är man nöjd så är man. 


RSS 2.0